"Arany Középút" Egyesület
"Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamiféle öröme.   Neveld rá szemed,hogy meglássa azt:"
(Wass Albert)

„Mi nem osztunk halat, de megtanítunk ügyesen halászni!” 

Rengetegen kerülhetnek káros szenvedélyek csapdájába, amely rossz irányba tereli életüket, tönkre teheti emberi kapcsolataikat. Gyakran nem mernek segítséget kérni problémáik megoldásához, egyedül viszont nem találják a kiutat. Merjen változtatni, mi segítünk! 

Szenvedélybeteg közösségi ellátás feladata: 

Hajdúszoboszló közigazgatási területén élő, de eddig kezelés alatt nem álló, illetve a betegség kialakulása szempontjából veszélyeztetett személyek felkutatása, a szolgáltatás igénybe vehetőségének megajánlása. Célunk a korai beavatkozás, a betegség mielőbbi felismerése, és az adekvát kezeléshez való hozzájárulás segítése, illetőleg gondozás az egészségügyi ellátás mellett. Továbbá a kliens egészségügyi, pszichés és szociális állapotának folyamatos figyelemmel kísérése, és szükség esetén hatékony segítségnyújtás a problémák és krízishelyzetek megszüntetéséhez, a relapszusok valamint a betegség krónikussá válásának megakadályozása érdekében. Speciális technikákkal segítünk az addiktív problémával küzdőknek, felépülésre való képesség fokozásával, változásra ösztönzéssel az úgynevezett rejtőzködők körében, állapotfenntartó stratégiák kidolgozásával az absztinens klienskörnek. Az ellátott személy közösségi integritásának elősegítése, szükség esetén reintegrációja, részvétele segítése a különböző társadalmi tevékenységekben. Tevékenységünk keretében a klienseink számára egyénre szabott szociális szolgáltatásokat, mentális segítségnyújtást, támaszt biztosítunk, hogy egészséges, emberhez méltó életet élhessenek. A közösségi szenvedélybeteg ellátást közösségi koordinátor és közösségi gondozók látják el. 

Szolgáltatásaink: 

 • tájékoztatás a betegségről, gyógyulás lehetőségeiről 
 • információnyújtás szociális, jogi, és egyéb ügyekben 
 • pszichológiai tanácsadás 
 • rendszeres családlátogatás 
 • egyéni problémamegoldó beszélgetés 
 • életvezetési tanácsadás 
 • csoportfoglalkozások 
 • stressz-kezelés, szorongáscsökkentés 
 • önértékelés erősítése 
 • álláskeresési tanácsadás 
 • szociális ügyekben segítségnyújtás (segélyekkel és egyéb ellátással kapcsolatos ügyintézés) 
 • szabadidős tevékenységek megszervezése 

Amiben segíteni tudunk: 

szembe akar nézni problémáival, hogy megtalálja rájuk a megoldást szeretné, ha családi élete kiegyensúlyozottabbá válna szeretne munkába állni, de nem tudja, hogyan találhatna jó munkát sikeresen nehezen boldogul a hivatali útvesztőben, jó lenne hozzá egy iránymutatás nincs elég önbizalma, szeretne magabiztosabbá válni magányosnak érzi magát, és jól esne egy kis beszélgetés szívesen töltené hasznosan, jó társaságban szabadidejét pótszerek nélkül is megtalálhassa az élet szépségeit 

Akiket várunk: 

szenvedéllyel élők (alkohol-, gyógyszer-, kábítószer- vagy társfüggők, munka- vagy játékszenvedéllyel küzdők, evési zavarokban szenvedők, dohányzók) hozzátartozók, akik szeretteik életében előrelépést várnak aki nem biztos benne, hogy veszélyeztetett és szeretne pontos információt kapni 

Az ellátás igénylésének módja 

A pszichiátriai közösségi ellátás igénybevétele önkéntes és térítésmentes. A szolgálatnál az igénybejelentés személyesen, telefonon, levélben történhet (a szolgálat elérhetőségeinél). Ezt követően legkésőbb 10 munkanapon belül (amennyiben szükséges azonnal) a szolgálat munkatársa előzetes egyeztetést követően személyesen keresi fel az ellátásra váró klienst. Az igénybejelentő ellátásáról szabad kapacitás esetén a jelzés sorrendjében gondoskodik a szolgálat, egyéb esetekben várólistát vezet. A gondozásba vételről a közösségi koordinátor dönt személyes találkozást követően. Az ellátás igénybevételéről a szolgáltatást nyújtó és az ellátást igénybevevő (illetve annak törvényes képviselője) megállapodást köt.  

Hogyan biztosítjuk a folyamatos a kapcsolattartást? 

 A gondozás során a szolgálat munkatársai otthonukban illetve lakókörnyezetükben személyesen keresik fel az ellátottakat, illetve a találkozások történhetnek a szolgálat Simonffy utcai telephelyén is. Az együttműködésre motiválás érdekében a személyes kapcsolaton kívül más kommunikációs csatornákat is felhasználnak (telefon, e-mail stb.). A szolgáltatás elérhetőségeiről a kapcsolatfelvételkor minden ellátott számára tájékoztatást nyújtunk. A szolgáltatást az igénybevevő szükségleteihez igazítva alakítja ki közösségi gondozó, illetve közösségi koordinátor. Az ellátás során törekszünk arra, hogy a klienssel való kapcsolattartás az együttműködő család életvitelét ne zavarja, hanem annak szerves részeként beépüljön és segítse azt. Éppen ezért a szakmai hatékonyság érdekében a terepmunkát végző munkatársak részére önálló és rugalmas munkaidőt biztosítunk. 

Elérhetőségek: 

Irodánk Hajdúszoboszló központjában, a Művelődési Házhoz közel a piac háta mögött, a Dankó utca 8. szám alatt található, a Baromfi bolt mellett. Tömegközlekedési eszközökkel, autóval könnyen megközelíthető. 

4200 Hajdúszoboszló, Dankó u. 8.
E-mail: aranyszoboszlo@gmail.com
Tel.: 52/ 271-034; +36/30-231-09-61 

Ügyfélfogadási rend: 

Hétfő:
10:00 - 13:00
Kedd:
10:00 - 13:00
Szerda:
14:00 - 17:00
Csütörtök:
10:00 - 13:00

A szociális szolgáltató adatai: 

A szociális szolgáltató neve: „Előrelépés” Szenvedélybetegek Közösségi Ellátása
Az ellátottak számára nyitva álló helyiség: 4200 Hajdúszoboszló, Dankó u.8.
Működési engedélyeket kiadta: Hajdú- Bihar Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala 4025
                                                    Debrecen Miklós u. 4.
Működési engedély száma: 1471-2/2011/SZGY-Db.
Működés kezdetének időpontja: 2007.december 28.
Működési engedély érvényességének ideje: határozatlan. 

Elsődleges ellátási területe: Hajdúszoboszló Város közigazgatási területe
Felügyeleti szerve: Hajdú- Bihar Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala